Lithium akkumulátor kontra savas bázisú ólom akkumulátor, hogyan spóroljunk pénzt a váltással?

A Lithium-ion elvű ipari akkumulátort az elektromos targonca ipar forradalmasítása végett hozták létre és amikor szembesülünk az előnyeivel és a hátrányaival a Lithium akkumulátor és az ólom-sav akkumulátor között, úgy már könnyen megérthetjük, hogy miért.

A legfőbb oka, hogy a költséghatékonysága fényévekkel jobb. Igaz, hogy a Lithium-ion akkumulátor ára magasabb, de ha belegondolunk, hogy az élettartama 2-3x több, mint elődjének úgy már abszolút nem számottevő a különbség, sőt!

Itt van pár kulcs fontosságú előnye a Lithium-ionnal üzemeltetett emelőgépeknek:

 • Jelentős költségmegtakarítás
 • Alacsonyabb üzemeltetési költség
 • Hosszabb élettartam
 • Hosszabb garancia
 • Biztonságosabb üzemeltetés
 • Gyorsabb, költséghatékonyabb töltés
 • Nincs szükség külön akkumulátortöltő helyiségre
 • Kevesebb veszteség

Ólom-sav akkumulátor kontra Lithium-ion

Vessünk pár pillantást a Lithium-ion hajtású emelőgépekkel való flottaüzemeltetés főbb előnyeire.

Jelentős költségmegtakarítás

Lévén a Lithium-ion akkumulátor élettartama jelentősen hosszabb a hagyományos savas akkumulátorokénál, a költségmegtakarítás jelentőssé válik az évek során. Ez az energiaforrás rövid idő alatt nagy változásokat vitt véghez a piacon.

További tények a költségmegtakarítás mellett:

 • Jelentősen alacsonyabb elektromos áram igény
 • Kevesebb elpazarolt idő az akkumulátor cserék végett
 • Rengeteg megtakarított idő a vízutántöltés és karbantartás nyomán
 • Kevesebb elvesztett energia (az ólom-sav akkumulátor a hőhatások végett elveszti 45-50%-át az energiájának, míg a lithium-ion 10-15%-ot.

A dolgozók biztonsága

A hidrogén elpárolgás és a sav kifröccsenések veszélyt jelentenek a dolgozók egészségére és biztonságára a karbantartások során. A lithium-ion akkumulátor karbantartásmentes, így nincs szükség védőfelszerelésre, mint például szemmosó állomás és egyéb védőeszközökre. Ezek a biztonsági kockázatok már nem jelentenek veszélyt a Lithiumra váltást követően.

Töltse bármikor

Akár egy rövid reggel vagy ebédszünetben, két fel/lerakodás között is biztonsággal tölthető, lévén az élettartamát nem befolyásolja, szemben a savas bázisú akkumulátorral.

Hosszabb garancia

Az ólom-sav akkumulátorok, hogy garanciájukat megőrizzék, sűrűn karbantartandók a gyártó előírásnak megfelelően, másképp a garancia érvényét veszti és az akkumulátor élettartama is lecsökken. A lithium-ion akkumulátorok karbantartásmentesek és hosszabb garanciaidővel érhetőek el.

Lithium-ionnal kapcsolatban gyakran ismételt kérdések

Kérdés:

Eléri a súly követelményeket az akkumulátor, hogy az emelőgépem továbbra is tudja a szükséges emelési kapacitását az ellensúly mértékének megfelelően?

Válasz:

Igen, bármilyen súly követelmények biztosíthatóak. A lithium-ion akkumulátorok könnyebbek, de különböző ballasztok beépítésével kiegyensúlyozható az emelési kapacitás megőrzése érdekében.

Kérdés:

Mennyi időn belül kezd el megtérülni a Lithium akkumulátor árkülönbözetéből adódó többlet?

Válasz:

Átlagos esetekben 10-14 hónapon belül.

Kérdés:

Lehetséges, hogy a jelenlegi flottámat át lehessen alakítani ólom akkumulátor meghajtásról Lithium-ion-ra, vagy várnom kell, míg új gépet kell vásároljak?

Válasz:

A döntés az Ön kezében van. Az elektromos targoncák minden gyártótól átalakíthatóak Lithium-ion meghajtásúra. Minél nagyobb az emelőgép flotta, annál nagyobb a potenciális költségmegtakarítás.

Utóirat

A lithium-ion akkumulátorok már régóta életünk részei. Telefonjaink, tableteink, laptopjaink, sőt, még a hallókészülékek és peacemaker-ek is Lithium energiával működnek, és most eljött az ideje, hogy az anyagmozgató ipart is forradalmasítsák. Tehát, amennyiben a vállalkozásában vannak elektromos targoncák és egyéb más emelőgépek, akkor érdemes nagy figyelmet fordítani a Lithium-ion technológiára, hogy a lehető legköltséghatékonyabban végezhesse el a szükséges anyagmozgatást.